Inici » Sostenibilitat ambiental » Programa OCS – 0 pèrdues de plàstic

Zero microplàstics al medi ambient

Complementem el sistema OCS amb el mètode de les 5S

Des de fa molts anys que NUDEC implementa el mètode japonès de neteja de les 5S per a disposar de llocs de treball millor organitzats, més ordenats i més nets de manera permanent i aconseguir així una major productivitat i un millor entorn laboral. En la línia del programa OCS.

Un compromís de la indústria:

0 pèrdues de gransa

El programa voluntari de gestió responsable Operation Clean Sweep® (OCS) és una iniciativa mundial de la indústria del plàstic per a evitar l'emissió al medi ambient de partícules de plàstic. A pesar que l'eslògan del programa generalitza en la gransa (pellets, grànuls de plàstic que s'introdueixen en el procés d'extrusió), es tenen en compte tot tipus de microplàstics (triturats, escates i fins i tot pols) que puguin arribar a les vies fluvials a través del sistema de clavegueram i que acabin en la mar.

En funció de l’activitat de cada indústria, les partícules de plàstic es generaran (de manera involuntària) en l’una o l’altra etapa de la cadena de valor del plàstic, des de la seva fabricació, emmagatzematge i transport fins a la seva transformació i posterior reciclatge. És per això que la implantació del programa OCS ha d’adaptar-se a les instal·lacions i els processos propis de l’empresa per a minimitzar la generació i dispersió de partícules i pols de plàstic.

icono placas

En treballar amb el mètode de les 5S, el nostre personal ja tenia interioritzades tasques com l’ordre i la neteja en la seva activitat diària, per la qual cosa implementar el sistema OCS des de principis de l’any 2020 va ser relativament senzill. Així i tot, s’han dut a terme jornades de sensibilització mediambiental enfocades en la pèrdua de microplàstics

i s’ha establert com un dels objectius prioritaris de l’organització. Es va realitzar, també, una avaluació inicial de la situació i de les necessitats per a complir amb els procediments establerts en els nostres processos, que són controlats constantment a través d’auditories de residus periòdiques.

La nostra participació i els seus beneficis

L’objectiu últim del programa de bones pràctiques OCS és ajudar a mantenir les partícules de plàstic fora de l’entorn natural, però aquest esforç també pot ajudar a millorar les relacions amb els grups d’interès i les organitzacions de la comunitat, que esperen que la indústria redueixi al mínim possible la seva petjada ecològica.

En NUDEC hem equiparat els "abocaments" de microplàstics als d'abocaments de residus perillosos, amb l'objectiu d'actuar de manera diligent i eficaç en totes les nostres operacions contra l'emissió de partícules de plàstic i reduir al mínim la quantitat que pararà al medi ambient.

Considerem que, sent part del sector dels plàstics i per a actuar de manera responsable, hem de treballar a consciència per a evitar qualsevol emissió de microplàstics. Amb aquesta intenció ens adherim al programa OCS, sensibilitzem als nostres treballadors i realitzem les millores necessàries en equips i instal·lacions.

Medi ambient

Reduir l’impacte en el medi ambient aquàtic, preservant la vida marina.

Normativa

Garantir el compliment dels requisits legals, evitant infraccions i sancions.

Seguretat

Prevenir relliscades i caigudes, generant menors costos i major motivació laboral.

Competitivitat

Contribuir a mantenir unes instal·lacions amb ordre i neteja que aportin qualitat.

Aliances positives

Formar part d’iniciatives voluntàries i col·laboratives del sector dels plàstics.

Gestió dels processos

Millorar l’eficiència operacional i el control dels riscos associats.

Optimització

Maximitzar l’ús de matèria primera, que no entra en el medi natural.

Responsabilitat social

Millorar la reputació de la nostra organització i del sector del plàstic.

Com contribueix aquesta acció amb els ODS?

En els últims anys, i cada vegada amb major freqüència, els investigadors informen que ocells, tortugues i peixos ingereixen una gran varietat d’elements de plàstic que perjudiquen la seva salut o causen la seva mort.

La major part d’aquests plàstics són productes de consum usats que s’han rebutjat imprudentment. Alguns d’aquests residus són microplàstics que han entrat en la cadena de residus i en els oceans. Quan és ingerida pels animals, les partícules plàstiques poden quedar retingudes en el seu tracte digestiu, la qual cosa provoca malnutrició o mort per inanició, i fins i tot acabar en els éssers humans.

Aquest és un dels motius per a dur a terme programes d’acció com Operation Clean Sweep: ja no és només una qüestió estètica, en la qual els microplàstics estan en el llit marí, es barregen amb la sorra de la platja o formen illes de plàstic en els oceans, si no que afecten la fauna i els ingerim a través del que mengem, bevem i respirem.

Quin és l'impacte en la nostra salut?

Encara s’estan estudiant totes les conseqüències de la presència de partícules de plàstic en el nostre organisme, ja que actualment sembla impossible que puguem comptar amb una dieta lliure de microplàstics i els seus additius (estan en la sal, en una cervesa o en la fruita fresca).

En proves de laboratori, s’ha demostrat que els microplàstics causen danys a les cèl·lules humanes, incloses reaccions al·lèrgiques i mort cel·lular. Les partícules plàstiques, convertides en nanoplàstics (més petits que una micra) circulen per tot el cos a través de la sang, encara que es desconeix encara si poden passar a òrgans com els pulmons o el cervell.

Entitats que recolzen el programa Operation Clean Sweep®